انواع نورگیر و پنجره سقفی ( Skylight )

انواع نورگیر و پنجره سقفی ( Skylight )

نورگیر ( یا همان پنجره سقفی ) در واقع پنجره یا قاب شیشه ای است که بر روی قسمتی از سقف نصب می شود تا نور را عبور می دهند و نمایی از آسمان را نمایش دهند. پنجره های سقفی نورگیر معمولاً از شیشه شفاف یا نیمه شفاف ساخته می شوند (هرچند گاهی از شیشه های پلاستیکی نشکن مخصوص نیز برای ساخت آن ها استفاده می شود).
صرف نظر از اینکه تصمیم بگیرید نورگیر را برای کدام قسمت ساختمان نصب کنید، این نوع پنجره می تواند کمک بزرگی به افزایش بهره وری از روشنایی نور خورشید و انرژی گرمایی آن باشد. بنابراین نورگیر می‌تواند به کاهش هزینه‌های روشنایی ساختمان در طول روز کمک کند و تاثیر قابل‌توجهی بر صورت‌حساب انرژی شما داشته باشد.
گروه پارس آلومینیوم در ادامه این مطلب با انواع نورگیر و پنجره های سقفی برای خانه خود آشنا می شوید.

انواع نورگیر - نورگیر خرک استوانه ای

چرا نورگیر / پنجره سقفی نصب کنیم ؟

نورگیرها در بخشی از فضای سقف یک ساختمان نصب می شوند و برای روشنایی روز و تهویه فضا می توان از آن ها استفاده نمود. علاوه بر این اگر به هر دلیلی (از جمله دلایل امنیتی) تصمیم دارید پنجره ای روی دیوارها نصب نشود، بهترین راه حل نصب نورگیر است.

مزایای نصب انواع نورگیر و پنجره سقفی :

– روشن تر کردن فضا در طول روز :

در ساختمان هایی که در کنار نصب پنجره های عمودی، از پنجره های سقفی نورگیر نیز استفاده شده است، در طول روز از روشنایی بیشتری برخوردار هستند و همین امر باعث می شود تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. اگر یک پنجره عمودی و یک نورگیر با ابعاد یکسان را در نظر بگیریم، نورگیر تا سه برابر بیشتر از پنجره عمودی می تواند باعث روشنایی فضای داخلی شود. از طرف دیگر، به دلیل قرار گیری در سقف؛ نورگیر -نسبت به پنجره معمولی- می تواند نور خورشید را بطور مساوی در فضا پخش کند و فضا را زیباتر کند.

– فراهم آوردن تهویه مناسب :

یکی از دلایلی که باعث شده تا صاحب خانه ها به دنبال نصب نورگیر باشند، تهویه مناسبی است که این پنجره ها می توانند برای ساختمان فراهم کنند. اگر طبقات بالایی ساختمان دارای سقف کوتاهی باشند، نورگیرها علاوه بر روشن کردن محیط، به تهویه هوا نیز کمک می کنند.

– فراهم آوردن امنیت بیشتر :

گاهی اوقات، صاحبان خانه به دلایل امنیتی تصمیم می گیرند که پنجره های کمتری در دیوارها وجود داشته باشد. در چنین شرایطی، اسستفاده از پنجره های سقفی نورگیر در پشت بام ها بهترین راه حل است، زیرا نورگیرها نور و هوای طبیعی را به مکان هایی می آورند که معمولاً پنجره ندارند.

نورگیر لوله ای

انواع نورگیر :

نورگیرها بسته به مواد مورد استفاده، نوع کاربرد و انواع سقف/اتاق می توانند انواع مختلفی داشته باشند. متداول ترین نوع پنجره های سقفی نورگیر را در ادامه معرفی نمودیم:

– نورگیر ثابت (Fixed Skylight)

یکی از پرطرفدارترین انواع نورگیر ها، نورگیرهای ثابت هستند. همانطور که از نام آنها مشخص است، این پنجره ها ثابت هستند و برای تهویه هوا باز نمی شوند، اساساً کاملاً به پشت بام فیکس می شوند. این نوع نورگیر در مکان های کم نور مانند اتاق زیر شیروانی و راه پله استفاده می شود. پنجره های ثابت غالبا از شیشه و فریم هایی با جنس چوبی، فولاد یا آلومینیومی ساخته می شوند و کاملا آب بندی می شوند.

– نورگیر تهویه ای (Ventilated Skylight)

اگر دقت کرده باشد، انواع نورگیر هایی که در استخرها نصب می شوند، علاوه بر اینکه وظیفه تامین روشنایی استخر را برعهده دارند، وظیفه تهویه را نیز برعهده دارند. نورگیرهای تهویه ای ، در واقع به عنوان منبع تهویه هوا و نور عمل می کنند. این نوع از نورگیر برای آشپزخانه، حمام و سرویس های بهداشتی عالی هستند، زیرا به از بین بردن رطوبت اضافی و برقراری جریان هوای تازه در محل کمک می کنند. علاوه بر آن، مکان را نیز روشن می کند. اساساً یک نورگیر تهویه ای ، پنجره ای است که بر روی سقف خانه نصب شده است.

– نورگیر لوله ای ( Tubular Skylight )

نورگیرهای لوله ای محصولی موثر برای تامین نور طبیعی فضاهای داخلی مسکونی و تجاری هستند. این نورگیرها بر روی سقف دارای کلاهکی شیشه ای هستند که داخل آن روکش نقره آینه ای بکار رفته است تا نور را با کمترین هدر رفت از طریق یک لوله (با قطری بین ۲۵ تا ۴۰ سانتی متر) به فضای داخلی منتقل کنند. نورگیرهای لوله ای می توانند هر فضای نشیمن یا اتاق تاریکی را به یک مکان روشن تبدیل می کند.

نورگیر تهویه ای

– نورگیر اختصاصی ( Custom Skylight )

یکی از انواع نورگیر ، نورگیر اختصاصی (یا سفارشی) است. همانطور که از نام این نورگیرها می توان حدس زد، این نوع از سقف های شیشه ای بصورت منحصربفرد طراحی می شوند. آنها پنجره های زیبا و ظریفی به سمت آسمان هستند که نور طبیعی را وارد می کنند و در عین حال به خوبی عایق بندی می شوند. نورگیرهای اختصاصی زمانی ترجیح داده می شوند که شرایط سقف اجازه نصب نوع معمولی نورگیر را نمی دهد و باید متناسب با آب و هوا و همچنین فضا و مساحتی که در دسترس دارید، نورگیر اختصاصی طراحی نموده و بسازید. هرچند این نورگیرها می توانند در هر نوع شکل هندسی و اندازه ای و مطابق با نیاز شما ساخته شوند اما طبیعتا هزینه بیشتری نیز نیاز دارند.

نورگیر اختصاصی

نورگیر اختصاصی

– نورگیر هرمی ( Pyramid Skylight )

نورگیرهای هرمی معمولاً بر روی حاشیه‌های سقف‌های صاف و مسطح نصب می‌شوند. این نورگیرها معمولاً به شکل یک هرم بر روی دهانه ای مربعی شکل ساخته می شوند. البته ممکن است نورگیر هرمی بر روی دهانه مستطیل شکل و یا حتی دهانه های چندوجهی (۶ یا ۸ وجهی و …) قرار گیرد . نورگیرهای هرمی بطور معمول در سالن های بزرگ و لابی ها و همچنین ورودی های ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

پنجره سقفی-نورگیر-هرمی

– نورگیر گنبدی شکل ( Dome Shaped Skylight )

این نورگیرهای گنبدی شکل از پلاستیک های مقاوم و انعطاف پذیر ساخته شده اند. همانطور که از نام آن پیداست، شکل این نورگیر به شکل گنبدی است که اجازه می دهد نور خورشید به طور یکنواخت در سراسر اتاق پخش شود. اصلی ترین ویژگی نورگیر گنبدی این است که کل اتاق را حتی با جریان های کوچک نور روشن می کند. نورگیر از دو لایه ساخته می شود که یکی برای محافظت در برابر اشعه UV و دیگری برای عایق بندی در نظر گرفته می شود. نورگیرهای گنبدی برای مکان هایی با کاربردهای مسکونی و تجاری مناسب هستند. در گالری ها، موزه ها، لابی هتل و یا سالن های همایش از نورگیر گنبدی برای برجسته کردن ویژگی‌های جذاب مانند نقاشی‌های دیواری، مجسمه‌ها، گلدان‌ها، تابلو ، اشیا گران بها و … استفاده می شود.

نورگیر گنبدی شکل

نورگیر گنبدی شکل

– نورگیر خرک استوانه ای ( Barrel Vault Skylight )

تصور کنید یک استوانه شیشه ای در راستای طولش از وسط به دو نیم تقسیم شده و نیمی از آن بر روی سقف قرار گرفته است!
این نوع نورگیر وسیله ای کاربردی و اقتصادی برای اعطای نور و روشنایی روز به یک راهرو، لابی یا فضای داخلی ساختمان است. در اینجا مساحت کامل سقف (یا بیش از ۸۰ درصد مساحت سقف) توسط نورگیر پوشانده شده است. این نوع نورگیر بیشتر در ساختمان‌های غیرمسکونی استفاده می‌شود و بیشتر در معابر، سایبان‌ها، پارکینگ‌ها، پاساژهای مراکز خرید، موسسات پزشکی و آموزشی و مجتمع‌های صنعتی کاربرد دارد.

مشاوره و قیمت ساعت ۸ الی ۱۸